ADAS - kalibracija kamere

ADAS Kalibracija senzora

 

Automobili se neprestano razvijaju, a kao rezultat je sve više sigurnosnih značajki koje se integriraju u vozila. Moderni sustav ADAS (Advanced Drivers Assistance Systems) ugrađen je u mnoga moderna vozila.

Ovi sustavi s jedne strane uključuju jednostavne aplikacije kao što su kamera za gledanje unazad i pomoć pri parkiranju, a s druge strane, sofisticiranije sustave poput otkrivanja prepreka u okolini vozila. Također, neka moderna vozila imaju naprednije sustave koji omogućuju automatsko upravljanje vozilom. To uključuje, na primjer, autonomno kočenje u nuždi (AEB).

Vaše vozilo može sadržati:

 •  prilagodljivi tempomat (Adaptive Cruise Control- ACC)
 •  podesiva prednja svjetla (Adaptive Head lights)
 •  fleksibilno upravljanje svjetlom
 •  automatski sustav kočenja (Automatic braking system- ABS)
 •  automatsko parkiranje
 •  sistem prepoznavanja „mrtvog kuta“ (Blind Spot Detection)
 •  sistem za prepoznavanje pješaka ili biciklista
 •  senzor prepoznavanja neposredne blizine
 •  otkrivanje pospanosti /umora vozača
 •  sustav za izbjegavanje sudara
 •  sustav za napredno upozorenje o potencijalnom sudaru

 

Zašto je kalibracija potrebna?

Sustavi u modernim vozilima rade s kombinacijom senzora i kamera na vozilu. Proizvođači vozila preporučuju kalibraciju sustava nakon promjene vjetrobranskog stakla. To osigurava da ADAS funkcija funkcionira besprijekorno nakon servisa i povratka vozila.

Ako se kamera ne kalibrira, to može negativno utjecati na rad sustava, osobito kod brže vožnje. Manje neočekivane promjene u kutu kamere mogu imati značajan utjecaj u sprječavanju prometnih nesreća.

 

Dinamička kalibracija

Dinamička kalibracija uključuje vožnju vozilom, što je potrebno za pravilnu kalibraciju vozila. Proizvođači vozila propisuju vrstu ceste koja se koristi u kalibraciji i propisuju udaljenost i brzinu. Ako se poštuju svi propisi proizvođača, kalibracija se može optimalno provesti.

 

Statička kalibracija

Statička kalibracija se odrađuje u servisu. Izvodi se pomoću posebnog alata koji se mora podesiti s visokim stupnjem preciznosti kako bi se osigurala uspješna kalibracija vozila.

 

Zašto izabrati Carglass®?

ADAS Kalibracija senzora

 

Vjerojatno ste upoznati sa paketom opreme i ADAS-om koji vaš automobil ima, ali nije rijetkost da se taj sistem poremeti uslijed raznih okolnosti.

Kada ste posljednji put provjeravali ispravnost svog sistema?

U našem servisu možete dogovoriti pregled tokom kojeg će se ustanoviti da li vaš ADAS funkcionira ispravno i da li mu je potrebna kalibracija.

Pored toga, jedna smo od rijetkih firmi u Hrvatskoj koja ima stručan kadar i potrebnu opremu za kalibraciju ovih sistema. Posebno ističemo da je naša oprema originalna i u potpunosti marke TEXA.

Visiting Croatia? Want to speak to us in English?